Go-vegan

vegan melk of yoghurt, kan dat?

Op deze pagina vind je links naar recepten om je eigen plant=aardige melk en yoghurt te maken! Lekker en gezond! Zie ook zuivelvervangers zelf maken. en 2x kokosyoghurt.

HAVERMELK zelf maken.

Een pak havermelk a 1 liter kost zo € 2, een zak van 500 gram havermout kost maar € 0,50. Met 1 pak havermout maak je zo'n 5 liter haverdrink. Dat is dus 20x goedkoper!  TIP: Neem biologische havermout.

Haver bevat meer antioxidanten en vezels dan andere granen, en is van nature glutenvrij. (Bij coeliaki: neem alleen haver uit glutenvrije fabrieken!)
Je hoeft havermout niet te weken (dat haalt er nauwelijks fytinezuur uit).

Havermelk is binnen een paar minuten klaar: 3 delen water + 1 deel havermout. Mixen met blender o.i.d. en zeven door een schone *) doek. That's all.

*) zorg dat daar geen wasmiddel/ wasverzachter in zit! Bewaar de pulp voor bijv. koekjes bakken etc.

NB: elke keer schudden voor gebruik.

KOKOSMELK zelf maken.

Voor een liter kokosmelk: 500 ml geraspte kokos en 1 liter water.
Doe eerst de kokos en dan 750 ml bijna kokend water in de blender. Een paar minuten blenden. Plaats een vergiet in een pan of schaal. Leg een schone theedoek (zonder wasverzachter of wasmiddel dat parfumstoffen bevat, zo nodig die eruit spoelen met schoonmaakazijn, naspoelen met water) in een vergiet en giet de geblende kokos erin. Draai de punten van de theedoek naar elkaar en wring zo alle melk eruit. Leeg het doek in de blender en blend dit nogmaals met de rest van het water. Wring nogmaals alle melk eruit. Laat je kokosmelk afkoelen in bijv. een open weckpot of ander goed afsluitbare glazen fles of pot. De afgekoelde melk in gesloten pot of fles is 3 à 4 agen houdbaar in de koelkast.
Als je het doek leegt op een bakplaat en alles goed verspreidt, kun je de kokos laten drogen in de zon (als het niet waait!) of op de verwarming. Je kunt ook een dehydrator gebruiken. Dan heb je kokosmeel. Je kunt het goedje natuurlijk ook gebruiken in gerechten ipv het te drogen..
 

RIJSTMELK zelf maken.

Dit recept komt uit het boek ‘Vegan Vittles’ van Jo Stepaniak. Er worden koppen gebruikt van 250 ml.

Nodig:
1 kop hete, zachtgekookte rijst (toevoeging: weken en koken met hooikistmethode spaart voedingsstoffen en energie)
3 koppen bijna kokend water
evt 2 of 3 eetlepels rijststroop (1 eetlepel agave is denk ik nog lekkerder als je het gebruikt in zoete recepten).
evt beetje vanille extract (dat is in Nederland wat minder gemakkelijk te koop en vanillesuiker is nogal allergeen, je kunt het gemakkelijk weglaten)
heel klein beetje zout (versterkt de zoete smaak)

Doe de rijst in de keukenmachine of blender met 1 kop heet water en de optionele rijststroop en de vanille, zout. Zet het op gemiddelde snelheid en maak er in een paar minuten een dikke creme van. Voeg dan de volgende kop heet water bij en laat weer een paar minuten draaien. En daarna de laatste kop heet water en weer een paar minuten laten draaien.
Doe een iets vochtige (die niet naar wasverzachter of wasmiddel ruikt) theedoek of andere dunne doek in een vergiet of zeef. Zet die op een pan en doe de rijstmassa erin. Duw met een lepel zoveel mogelijk vocht (rijstmelk) uit.
Deze rijstmelk blijft drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Schudden of doorroeren voor gebruik.

 

ANDER RECEPT: 3 eetlepels rauwe rijst 12 uur weken. Weekwater wegwassen. De rijst dan 20 min koken met voldoende water en een citroenschil. Afgedekt laten rusten en afkoelen tot het vloeibaar wordt om de melk te verkrijgen.
Bron rijst/ soja: https://nl.tesplan.com/1955-homemade-rice-yogurt

KOKOSYOGHURT zelf maken

SNEL RECEPT: met kokosmelk, citroensap en arrowroot, ca. 10 min. werk en dan nog even wachten.
200 ml kokosmelk, sap van1/2 citroen,  2-3 *) theelepels arrowrootmeel (natuurwinkel) óf aardappelzetmeel óf ‘No egg’.
*) 2 voor gewone yoghurt dikte, 3 voor een wat dikkere yoghurt
Doe alles in een pannetje op halfhoog vuur en roer het goed door elkaar met een vork.
Hoe warmer het wordt, des te dikker het wordt. Is het dik genoeg? Neem de pan van het vuur, laat afkoelen en zet ruim een half uur in de koelkast. Klaar is Kees.


RECEPT VOOR ECHTE YOGHURT: met probiotica en kokosmelk
400 ml volle kokosmelk, 4 probiotica capsules (miljoenen gezonde, levende micro-organismen)
Kook een glazen pot uit om die sterieler te maken, omgekeerd laten opdrogen. OF: zie TIP.
Roer het poeder uit de capsules door de kokosmelk tot het is opgelost.
Giet het melkmengsel in de pot. Die 14-24 uur laten staan (bij ca 35 graden).
TIP: koop de stroomloze MyYo of
EasiYo Yoghurt/Kefirmaker met binnenbak.
Je doet kokend water in de buitenbak en zet de binnenbak met melkmengsel daarin.
Goed afsluiten.

Bron: http://foodglamour.com/2-recepten-voor-kokosyoghurt/

HAVERYOGHURT, RIJSTYOGHURT, SOJAYOGHURT zelf maken

HAVERYOGHURT
Nodig: 150 gram havermout, water en een beetje geduld. Je hebt geen 'starter' nodig omdat de lactobacillus in de lucht is.
Dag 1: Spoel en reinig de havermout in een zeef. Doe de havermout in een glazen pot en zet maximaal 1 cm onder water. Een nacht laten weken. Telkens wat water toevoegen als het water is opgezogen, zodat er een dun laagje water op de havermout blijft staan.
Dag 2: Havermout en weekwater in de blender. Mixen tot een gladde zachte massa. Voeg evt. nog wat water toe als je het te dik vindt. De yoghurt zo dik als jij dit mengsel nu maakt.
Doe deze romige massa in een glazen pot en dek losjes af met een kaasdoek of theedoek (zo kan het ademen en valt er niets in).
Zet het neer op kamertemperatuur en roer het ’s ochtends en ’s avonds met een houten lepel.
Dag 3-5: elke dag 2x roeren en proeven of de smaak al naar wens is en je de haveryoghurt zuur genoeg vindt.
Wanneer je de yoghurt zuur genoeg vindt kun je de pot afsluiten en koel bewaren, ca. 7 dagen houdbaar.
Smaakt naar een combinatie van havermout en yoghurt en is heerlijk als snel en voedzaam ontbijt met bijv. bosbessen.
Je kunt het evt. zoeten met een beetje ahornsiroop of dadelsiroop.

Bron haver: https://aromalifestyle.nl/haveryoghurt-maken-havermout-snel-en-gezond/

RIJSTYOGHURT
Nodig: ½ liter rijstmelk, 2 g agar-agar in vlokken, 2 probiotica capsules, 2 eetlepels amandelspijs (of gehakte amandelen of Macadamia-noten), 1 theelepel vanille (of zonder), 4 eetlepels dadelstroop of ahornsiroop,  
De rijstmelk met de agar-agar opwarmen en onderwijl evt. de vanille erdoor roeren.
Begint het te pruttelen, meteen het vuur laag draaien en nog 2 min. blijven roeren.
Voeg al roerend 2 eetlepels noten toe. Daarna de probiotica (zonder de capsules) erin mengen.
Afgedekt
in 2 uur laten afkoelen. Bewaren in de koeling. Voor het opdienen even glad roeren.

SOJAYOGHURT
Een andere goede optie voor de bereiding van deze vegan rijstyoghurt is: sojamelk.

Bron rijst/ soja: https://nl.tesplan.com/1955-homemade-rice-yogurt