Go-vegan

HOOIKISTMETHODE spaar voedingsstoffen en energie!

Kook granen, bonen maar 1/6 van de aangegeven kooktijd.

Hooikist garen: 3x zolang als de aangegeven kooktijd. Zet de gesloten pan in de hooikist (of in bed/ wikkel in dekens). Dit kost geen energie, alleen wat vooruit denken. Je bespaart gas of stroom en hebt geen last van aanbranden!!

Als je de granen of bonen eerst weekt, is het nog sneller gaar.

Week granen, bonen, zaden en pitten (ook voor muesli etc). Als je 24 uur weken aanhoudt, zit je altijd goed. Een dag vooruitdenken zal wel lukken, toch? De granen of bonen met voldoende kraanwater in een schaal of pan doen. Weken zorgt ervoor dat we de voeding makkelijker kunnen opnemen. Ook neutraliseert het weken de anti-nutriënten. Dat zijn stoffen die we niet kunnen opnemen, maar om die uit ons lichaam te krijgen, worden ze gebonden aan bepaalde stoffen. Zo lopen we dan voedingsstoffen mis, die we juist wel nodig hebben. Overgebleven weekwater afgieten en geweekte bonen of granen afspoelen.

Aanvullende info over BROODBAKKEN met LANGE RIJSTIJD!

Een aantal stoffen zoals fytinezuur in granen etc. bemoeilijken de opname van voedingsstoffen, dus het gezonde ijzer en B-vitamientjes worden dan verspild aan het fytinezuur je lichaam uit werken. Als je bijvoorbeeld volkorenbrooddeeg te kort laat rijzen (alle fabrieksbrood en bijna alle warme bakkersbrood zijn te kort gerezen) bevat het nog steeds de belastende stoffen, net als niet geweekte ontbijtgranen e.d. Dat veroorzaakt spijsverteringsproblemen, waardoor nogal wat mensen tegenwoordig denken dat ze gluten intolerant zijn. De minimum rijstijd voor brood is 8 uur, maar liever 12 uur.

Door het brooddeeg natter te maken dan bij een normaal Nederlands brood, week je ahw het meel, en kun je de tijd het 'kneedwerk' laten doen. De hydratatie ligt niet rond de 60 % maar op of boven de 70% bij een ongekneed brood, voor de bakkers onder ons. Op 500 gram meel gaat minimaal 350 ml water, bij een hoger volkorenmeel aandeel zelfs nog wat meer. Er zijn veel goede en leuke recepten voor een dergelijk brood op internet te vinden.

Artisan whole grain free form loaf of bread in 5 minutes a day VIDEO, zie het RECEPT via back to basics.

Of No Knead Bread VIDEO van Jim Lahey: super simpel RECEPT en zo zijn er nog vele anderen.

Door de lange rijstijd en heel weinig gist krijgen de natuurlijke gisten de overhand: 12 tot 18 uur rijstijd (of bijv. in een koele kelder zelfs een uur of 22), met daarna nog een rijstijd van 2 uur voor het eenmaal gevormde brood. Dit geeft een veel smaakvoller, en ook nog beter verteerbaar brood, dat niet zuur is en waarvan de voedingsstoffen ten volle benut kunnen worden door ons lichaam. De natuurlijke gisten die overal rondzweven en die bij een zuurdesembrood de basis vormen van het desem, komen gelijk in het deeg terecht en kunnen tot ontwikkeling komen door de lange rijstijd.

Het huidige brood wordt in twee kneedrondes en korte rijstijden gedaan, want... 'tijd is geld', denkt men.

Brood dat is gebakken met lange rijstijden, blijft ook veel langer lekker en goed!

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb